Followers

Wednesday, September 14, 2022

Aku kembali

       AKU KEMBALI


         

     Sudah dua tahun lebih aku tidak menulis.Pertama CPU aku rosak dan kedua aku terlibat dengan projek DIY dirumah.Beberapa pengubahsuai bilik dan halaman rumah aku lakukan dan dalam beberapa bulan aku bertungkus lumus mengubah suai pintu utama, make up bilik bacaan dan membesarkan bilik tamu dengan melengkapkanya dengan alat hawa dingin baru.Selain itu pagar baru siap dibina di kolam ikan.

    Satu ketika,semasa menyiapkan bumbung baru tempat letak kereta kedua-dua belah kakiku terluka teruk kerana kepingan zinc baru terjatuh.Akibatnya kedua-dua belah kakiku menerima 34 jahitan,24 jahitan di kaki kanan dan10 jahitan di kaki kiri.Lantaran itu aku berehat sebulan sehingga kakiku sembuh sepenuhnya. 

       Setiap kali apabila ada "Projek" baru yang aku buat,aku selalu mendapat protes dari anak-anak ,baik yang tinggal di Kelantan maupun yang berada di Kuala Lumpur. Soal kos tidak timbul, aku banyak mangambil kira masa lapangku yang terbuang.Itulah aku lebih suka melakukan  projek baru di rumah.

           Di awal bulan Februari aku mengubahsuai pintu utama.Pintu kayu yang agak berat itu aku buka dan diubah suai untuk di letekkan di bilik bacaan di sebelah. Kerja-kerja pengubahsuaian mengambil   masa beberapa hari.Malangnya kerja-kerja itu tergendala apabila aku mengelami kekejangan urat belakang sampai ke peha.Akibatnya aku sukar nak berjalan .Selama dua bulan berikutnya akau mendapat rawatan fisioterapi termasuk aculpunture. Walaupun  keadaan semakin baik aku amat terkesan dengan kesakitan yang telah aklu alami. Oleh sebab itu tiada lagi"projek" yang nak aku lakukan.

                 Anak-anak ku cukup gembira dan rilek kerana aku tidak lagi aktif.

            Pada bulan Julai 2022 ,ribut kencang pada petang Isnin telah menerbangkan dua keping atap  bumbung rumah .Hujan lebat malam itu membasahi bilik tingkat atas dan seterusnya melimpah ke bilik dibawah. Hanya pada  keesokannya baru aku sedar dan mendapati bumbung rumahku berlubang. Sukar untuk mendapatkan tukang bagi membaiki kerosakan dalam masa yang singkat. Aku bimbang hujan akan berlaku hampir di setiap malam .Dengan itu aku mengambil keputusan untuk membaiki kerosakan itu sendiri.

                 Aku mengangkat kepingan bumbung yang jatuh ke tingkat atas dan menerusi ruang diatas siling aku menolaknya keatas.Dalam masa hampir empat jam aku berjaya memulihkan bumbung yang rosak.Semasa duduk di atas bumbung sedikit pun aku tidak merasa ghayat .

                 Anak-anak ku memprotes dan hampir menangis bimbang akan keselematan aku ,tapi aku yakin Allah bersamaku.

               Aku kembali kepada kehidupan normal dangan banyak masa dihabiskan untuk membaca dan melayari internet. Aku bersyukur dalam mencecah umur delapan puluhan aku masih diberi kekuatan mental dan tenaga untuk meneruskan kesinabungan hidupku. 

                      Tidak ada waktu yang paling berharga aku tempuhi melainkan mempersiapkan diriku untuk kembali kepadaNya .Insyallah !

No comments:

Post a Comment