Followers

Friday, May 6, 2011

Dimana kan ku cari mufti.......


Mufti yang tegas dan berani
                                                            
       Sudah dua bulan lebih kisah video lucah telah tersebar sama ada di dalam media cetak mahupun di media siaran. Kini ia telah tertumpu pula  kepada acara "Sumpah Laknat" oleh Trio Dato "T"  

       Impaknya sungguh besar. Mentaliti dan pandangan orang ramai  terus  dicemari oleh kritikan,komen dan pendapat serta pandangan   yang melampau  tanpa mengira  etika penulisan apalagi hukum hakam dalam Islam.

       Konflik mental dan moral ini perlu penyelesaian segera.Ia perlu di hentikan tanpa mengambil kira benar atau tidaknya  skandal sedemekian.

       Sebenarnya dalam soal ini siapakah atau pihak manakah yang boleh membetulkan atau mententeramkan keadaan.Suara dan saranan   ulama, tok-tok guru ,ustaz-ustaz dan cerdik pandai sudah banyak diluahkan,namun keadaan nampaknya semakin  punah.

      Tinggal lagi mufti untuk bersuara !

      Tetapi di mana hendak dicari  muftinya. Dari selatan sampai ke utara dan dari Timor hingga ke Barat Semenanjung Malaysia, suara mufti  tidak kedengaran. Ramai yang  membisu  dan membiarkan rakyat membuat andaian dan keputusan sendiri.Walau pun ada seorang dua bersuara namun yang lain terus juga membisu!

        Di Indonesia,Pak Hamka lantang bersuara menegur pemerintah dan akibatnya beliau di penjara oleh rejim Sukarno.Begitu juga Hassan Al-Bana di Mesir.

        Seandainya jika semua mufti yang ada bersatu mengeluarkan kenyataan atau fatwa berhubung dengan video lucah itu,kekeliruan  serta kekalutan yang berpanjangan itu boleh diakhiri.

        Rakyat  tetap menghormati  mufti.