Followers

Wednesday, May 26, 2010

I love you ,Sir !

                         

                                                    

                                                             Gambar hiasan  
                                                                                                                             
Tuk...tuk..tuk...!.
Pintu bilikku  di ketuk beberapa kali kemudian dibuka lebar.Aku baru lima bulan bertugas disebuah sekolah di bandar Alor Setar dan menjawat jawatan sebagai timbalan pengetua.Bilikku berada di tingkat tiga  bangunan utama.

"May I come in .sir! " seorang pelajar perempuan  menjenguk, suaranya  perlahan.
"Yes,of course ,please come in" aku membalasnya seperti kebiasaanya apabila ada pelajar ingin masuk berjumpa denganku.
Dia terus masuk dan berdiri di samping kerusi

*Boleh saya cakap dengan cikgu tak ?"
""Boleh...,duduklah dulu.."
"Apa cikgu  tak  marah..?" dia masih berdiri  .
"Apa pasal pula saya nak marah ni.."
"Betulakah cikgu tak marah  .?". Dia menarik kerusi lalu duduk.
"Cakaplah  saja..apadia "..
"Apa..cikgu boleh terima  ? "Dia memandang tepat ke mukaku
"Saya malulah nak ucapkan" sambungnya lagi , "saya takut..."
" Ni,kalau dah nak kata sesuatu ,,...kata sajalah."
" Saya  malu...betul cikgu tak marah ? "

Tersirap darahku mendengar kata-katanya itu.Aku sudah boleh menduga apa yang mungkin hendak diucapkannya nanti.Pengalaman banyak mengajar aku.

"I love you ..Sir  !" Dia bersuara lantang.menunjukkan keyakinannya terhadap diri.
" Ok !" Aku menjawab ringkas. (Jika lah aku bersikap seperti semasa mula-mula aku mengajar dulu, akan ku tampar muka pelajar ini.) Aku mengawal perasaan  dan mentalku.

" Habis  macamana cikgu"
" Ok lah tu' aku  menjawab selamba.
" Jadi cikgu terima lah tu...?"Aku hanya tersenyum 
" Saya memang berharap cikgu..terima kasih" Dia bangun .Puas hati dan  meminta izin untuk keluar.

Sebaik sahaja dia keluar aku terkenangkan cerita filem "To Sir with love" suatu masa dulu.Memang "cinta" itu luas pengertiannya.Mengikut tulisan, didalam blog Abu As ,  "cinta" itu membawa erti"minat" .Setiap orang insan bebas menyatakan minatnya.

Aku memeriksa profilenya.Ternyata pelajar perempuan itu "bermasalah".Ini tahun ke-3 ia berada di tingkatan tiga dan mengulang buat kali keiga menduduki Peperiksaan LCE.Ia mempunyai latarbelakang keluarga yang baik.Aku simpati dan sayang kepadanya sepertilah juga terhadap pelajar-pelajar lain yang bermasalah.

Aku mencadangkan  kepada pengetua supaya  dia dipindahkan ke tingkatan empat (Dia hanya perlu mengulangkaji  dikelas tambahan untuk peperiksaan LCEnya} Dia kemudian dilantik sebagai seorang pengawas.Semuanya untuk membantu dan mengubah persepsinya  terhadap pelajaran.Dia banyak berubah dan mula bersikap positif. Mungkin  kerana yakin aku menerima "cinta"nya itu !.

Rasanya ketika ia mengeluarkan kata-kata "I love tou Sir " itu dulu , nak aku buka laci meja dan tunjukkan album foto aku dan isteri bersama anak sulung kami yang baru berusia setahun.Aku tidak mahu menyakiti dan melukai hatinya.Aku mahu mendorong dan membantunya lulus peperiksaan kali ini.

Setahun lebih kemudian aku  berjaya memohon untuk bertukar ke negeri asalku.Sejak itu aku tidak mendengar atau berhubung  dengannya..

Tujuh tahun kemudian aku berpeluang menziarah rakan-rakan lama di Alor Setar.

Di Suatu petang ketika menuruni escalator di sebuah supermarket,aku terserempak dengan pelajar perempuan itu.Dia berada di escalator sebelah menuju ke tingkat atas.Di sebelahnya seorang lelaki tampan mendukung seorang anak perempuan.Itu sudah pastilah suaminya.Dia pula kelihatan berbadan dua.Dia kelihatan terkejut melihatku.

Setibanya aku ditingkat bawah,Aku terus menukar haluan dan menaiki escalator  ketingkat atas. Aku hendak menemui  dan mengucapkan tahniah kepadanya.

Niatku  ,apabila berhadapan nanti hendak juga aku kemukakan soalan sinis "Do you still love me? "

Malangnya  ,dalam lauatan manusia yang begitu ramai,aku gagal menemui nya.

Apa pun aku bersyukur dia telah selamat menempuh kehidupan baru  yang sebenar dan berbahagia!

Tuesday, May 25, 2010

Sayang Si Merah

                                         Wajah yang meyerupai Si  Merah                                                                 

Pagi itu  dia dibawa pulang ke rumah oleh Tok Ayah dan ditempatkan dibawah sepohon pokok  rambai.

Sejak hari itu dia menjadi daya tarikan utama.Boleh dikatakan setiap hari anak dan cucu Tok Ayah datang menjenguknya sambil mengusik-ngusiknya dengan berbagai cara.Ada yang  menghulur ranting kayu,ada yang melemparnya dengan buah-buahan seperti pisang dan buah rambutan dan sebagainya.

Halaman rumah Tok Ayah riuh rendah dengan hilai ketawa dan suara  ruara janggal anak-cucu. Namun dia tidak banyak menunjukkan respon.Mungkin masih keletihan .Hanya sekali sekali  ia beraksi agresif.

Itu lah  "Si Merah".Beruk jantan  muda  yang dibeli Tok Ayah dari  Kampung bersebelahan.Nama itu diberikan  kerana terdapat sebahagaian bulunya nampak kemerah-merahan.  Ia cukup di sayangi Tok Ayah . Ada seketika  seorang jiran datang dan hendak membelinya dengan menawarkan harga hampir sekali ganda dari harga belian asal yang berjumlah 30 ringgit.Tetapi pelawaan itu ditolak Tok Ayah.

Saban pagi "Si Merah" dihidangkan nasi bercampur ubi keledek yang diletakkan di dalam  sebuah tempurung kelapa oleh Mak Su,anak bongsu Tok Ayah yang berusia limabelas tahun. Malah "Si Merah" dimanjakkan oleh Mak Su  dan adakalanya  Mak Su boleh mengosok-gosok kepalanya.

Di setiap hari,halaman berhampiran pokok rambai itu menjadi kawasan anak cucu Tok Ayah bermain,berlarian dan berlompatan ,Si Merah hanya duduk  memerhati.Sekali sekala ia naik turun mengelonsor batang buluh di mana ia dirantaikan.

 Mak Su  ada kalanya  ikut bermain sama dengan anak dan cucu Tok Ayah yang  hampir sebaya dan ada yang  lebih muda daripadanya.Hilai ketawa memecah kesunyian."Si Merah" hanya duduk memerhati sahaja dari jauh.Sekali sekala ia mengangkat keningnya dan menunjukkan gigi dan taringnya yang putih tatakala melihat Hamid,cucu Tok Ayah menarik-narik tangan Mak Su.

Suatu  hari,Mak Su meminta anak saudara lelakinya Hamid , untuk  membawa nasi untuk Si Merah. Dengan selamba Hamid mengikut sahaja  dan terus ketanah membawa makanan untuk Si Merah. Si berok itu diam memerhati kedatangan hamid dan seabaik sahaja Hamid menghulurkan tempurung yang berisi nasi, Si Merah dengan pantas menyambar dan mengigit jari telunjuk Hamid.Darah merah memancut keluar membasahi nasi yang bertaburan  di   atas tanah.Anak cucu yang sedang bermain berhampiran bertempiaran lari sambil  berteriak ;

"Beruk gigit Hamid...!....beruk gigit Hamid....!"

  Tok Ayah yang pada masa itu berada di tepi Sungai,seratus   meter dari tempat kejadian meluru dan menarik SI Merah  melepaskan gigitannya.Hamid meraung kesakitan dan di papah naik ke atas rumah.

Tok Ayah begitu marah.Dipukul nyaI Si Merah dengan sebatang kayu betubi-tubi Beruk itu meraung dengan suara yang amat memilukan .Kemudian ia menarik Si Merah keluar dan di ikatnya beruk itu dengan beberapa lilitan tali. Seketul bata jongkong merah di ikat kebadan Si Merah ,lalu di pikulnya menuju sungai.

Tanpa melengah-lengahkan masa ,Tok Ayah  yang begitu berang menghumbankan beruk itu ke dalam sungai.Dia aterus tenggelam dan teriakannya tidak kedengaran  lagi.Anak cucu yang berdiri di belakang Tok Ayah terpinga-pinga. Sedih dan terkejut!

Si Merah yang selama ini menjadi usikan  mereka sudah tidak ada lagi.Sudah tenggelam dibawa arus  Sungai  Jelawat. Rasa cemburu Si Merah terhadap Hamid yang mengusik-ngusik Mak Su  tempoh hari memakan diri sendiri.

Setiap kali melalui jambatan Sungai Jelawat,kenangan trajedi yang menimpa  Si Merah terbayang kembali.,namun kemarahan Tok Ayah  dan betapa kasihnya ia akan cucunya telah melampaui nilai-nilai kemanusiaan sejati.Segala-galanya hanya tinggal kenangan.Luka Hamid telah  sembuh,tetapi jari telunjuknya menjadi bengkok.

Kisah beruk Jantan  yang dihukum Tok Ayah masih dalam ingatan anak cucunya.Tidak ada siapa yang sanggup menghalang Tok Ayah.Semuanya melihat sahaja dengan penuh simpati.

Sayang Si Merah.....

Kehilangannya  amat dirasai,tidak  sama dengan lukanya jari Hamid!  

Monday, May 24, 2010

Malam Pertama                           Berdua-duaan,bergurau senda dan hilai ketawa penuh mesra                

1.-Malam  pertama merupakan perkataan yang agak sinonim dengan malam pengantin .Biasanya di malam persandingan dua pengantin,setelah semua acara selesai ,tetamu sudah pun  pulang kerumah masng-masing,keluarga masih menguruskan kerja-kerja didapur dan diluar rumah., di saat itu tinggallah pasangan pengantin berdua--duaan uantuk memula kan babak  yang baru dalam hidup.

Dunia menjadi milik mereka berdua sahaja.Penghuni lain seolah-olah  tidak lagi ujud dan kedengaran.  Ketika itu hanya mereka berdua sahaja yang berkongsi hidup.Malam menjadi  begitu panjang dan penuh mesra. Hanya terdengar suara lunak,bisikan dan ungkapan manja, diikuti dengan gurau senda dan sekali sekali hilai yang mengasyikkan.

Di malam pertama itu hanya mereka berdua sahaja yang mencipta sejarah,mencipta kenangan dan pengertian yang nanti mengubah hidup mereka dikemudian hari.

Di malam itu tidak ada gunung yang tidak di daki,tidak ada lurah yang tidak di turuni, tidak ada keruh yang tak akan jernih dan  tiada kusut yang tak kan selesai. Semuanya berlaku pantas.

Bertuah lah pasangan yang berjaya mencipata malam yang penuh bersejarah.Kesemua makhluk dilangit dan dibumi tumpang bergembira,lebih-lebih lagi ayahanda dan bonda.

Hari esok nya tidak akan sama lagi dengan hari yang sebelumnya.Hanya takdir yang boleh mengubah segala-galanya.2.  Malam pertama juga sebaliknya merujuk kepada saat pertama seseorang itu bangkit dari kuburnya untuk berhadapan dengan melaikat yang  ditugas bagi  memulakan sessi soal jawab.


Malam itu tersangat sunyi dan tidak terdapat teman atau pasangan yang  mengiringi.Ia adalah malam yang amat menakutkan!

"Aisyah  R.A bertanya tentang azab kubur , Rasulullah menjawab,ya  azab kubur pasti  ada" (Hadis riwayat Bukhari-kitab Al Janaiz))

Diri sendiri dicenkam sepi dan gelap yang tidak pernah  terbayang.Rasulullah pernah bersabda bahawa kubur itu memiliki himpitan. Di sana hadir  dua melaikat untuk mengemukakan beberapa soalan. Benarkah anda bisa menjawabnya :
  • dari lisan yang jarang menyebut namaNya
  • dari ibadah yang sering diremehkan  serta sunnah yang diabaikan..
    Tentulah jawapannya "TIDAK"..justeru itu diri  menerima azab yang pedih.. -

  Alangkah bahagia seandainya maut menjemput ketika diri sedang berlinangan airmata merasakan manisnya iman semasa sujud  memperhambakan diri , rindu akan berjumpa denganNya.

 
Alangkah indahnya airmata yang selalu berlinangan dari munajat seorang anak yang soleh yang merindukan kemuliaan dan keselamatan bagi kedua orang tuanya...

 
Taburan doanya adalah cahaya yang menerangi kegelapan alam kubur. !

"Kematian adalah nasihat terbaik dan guru kehidupan, sedikit sahaja kita lengahkan dari memikirkannya,, maka kita akan kehilangan guru terbaik dalam kehidupan".

Jadikan malam pertama ini,malam yang dicucuri rahmat dan dan di beri perlindungan ,dijauhi azab dan seksa yang  tidaK  tertanggung oleh diri.