Followers

Tuesday, October 16, 2012

Kari Udang

  

 Agaknya sudah lama kami tidak pergi berkenduri di luar Kelantan.Paling terakhir ialah menghadiri kenduri  kahwin anak saudara di Kerteh,Terengganu pada  awal bulan Februari lepas. 

   Kali ini di akhir bulan Ogos,kami ke Perak pula untuk Majlis perkahwinan seorang lagi anak saudara  lelaki yang akan berlangsung pada 25hb Ogos 2012 di Dewan Komuniti Changkat Jering,Taiping.

   Pada jam 10.00 pagi Jumaat 24hb.Ogos aku dan isteri bersama dengan anak saudara perempuan serta  dua anaknya berlepas  dari Kota Bharu menuju Taiping melalui Lebuhraya Timur Barat.Perjalanan   kami tenang kerana  tidak banyak kenderaan di lebuhraya.Tidak seperti beberapa tahun dahulu pemandangan  serta panorama indah tidak begitu kelihatan lantaran sudah banyak terdapat pokok-pokok besar dan  semak samun  di kawasan bukit .Lainlah pula  kalau menaiki bas ekspres.

   Sebaik sahaja tiba di Grik kami tidak terus  ke Taiping sebaliknya menghala ke Seberang Prai.  Rupa-rupanaya anak saudara kami (yang memandu) megidam untuk menikmati kari udang di Sungai Bakap yang mengikut khabarnya  adalah yang terbaik. Kami tidak membantah malah mengikut sahaja apalagi ingin menumpang pengalaman menikmati kari udang di tempat orang.Sekali  sekala aku khayalkan rupa dan rasa kari udang dan keseronokan yang akan diperolehi nanti.