Followers

Thursday, January 28, 2010

Menjadi tetamu istimewa.

`      dan pada hari-hari seterusnya..........
       14hb Nobember 2009 (Sabtu), 

 
Diluar Masjidi Haram


                                      Sesudah selesai solat Subuh di tingkat ke dua
 


       Seperti hari-hari sebelumnya,kami solat subuh di tingkat satu,  Masjidi Haram.Kami keluar dari masjid dan terus menuju ke Hotel Al Safwah yang terletak  betul-betul di hadapan pintu masuk King Abd.Aziz..

                              

                                              Suasana ditingkat  atas sesudah selesai solat.

                      
        Aku,isteri, adik iparku dan anak lelakinya ingin mengambil sarapan pagi di Restoran Saji,milik Felda di tingkat satu.Malangnya tempat duduk telah di penuhi dan kami terus ke tingkat dua untuk menemui Saudara Manziie, penulis blog Pengalaman di Kota Makkah dan bertugas sebagai eksekutif house-keeper di situ.Sebaik sahaja beliau dapat kami hubungi melalui petugas di kaunter ,beliau terus  datang dari bilik penginapannya untuk menemui kami.(Kami diberitahu yang Sdr.Manzliie sebenarnya masih tidur dibiliknya),


                                   Panorama indah  ,bersama isteri di tingkat 21 hotel Al Safwah
                   
        Kami dibawa sdr.Manzlie melihat-lihat sekitar bilik-bilik hotel (masa itu ia belum dipenuhi pelanggan).Ianya cukup indah dan menarik. (Patullah bayaranya SR 10,000 untuk sepuluh hari penginapan) Kemudian kami dibawa masuk ke sebuah bilik ditingkat 21 dan bergambar berlatarbelakangkan kaabah yang jauh kelihatan dibawah.(terima kasih kepada sdr.Manzlie kerana menyiarkan gambar-gambar itu di dalam blognya)


                                        Tetamu istemewa .........menikmati.hati unta

          Sebelum berpisah,kami,kebilik penginapannya dan menjadi tetamu istemewa unuk menikmati sarapan pagi.Kami di hidangkan kek,curruypuff minuman kopi Radix dan yang paling istimewa nya disajikan semangkuk 'Hati Unta '. .Ianya cukup enak dan kami menjilat jari dibuatnya..Kenangan di sini tidak dapat kami lupakan selama-lamanya.
                                
                                          

                                            Bersama Saudara Norawi                    

                      

                                            Jinak-jinak merpati diluar masjid

16hb Nobembeer,2009 (Isnin) Sebaik sahaja selesai menunaikan isolat subuh, kami bertemu jiran sebelah rumah ,yang datang lebih awal ke Makkah iaitu  saudara Norawi..Kami menjadi tetamunya untuk sarapan pagi dengan teh panas dan kek di sederet kedai berhampiran Masjid Kucing.
                                                  

                                         Menziarahi  Mak Ngah Mas         
           Pada jam 10 pagi aku dan isteri dijemput  oleh Sdr Ismail untuk dibawa ke rumah emak sepupuku  iaitu Mak Ngah Mas yang telah lama bermastautin di Makkah .Rumahnya terletak  kira-kira lima kilometer dari hotel penginapan kami.(Aku  luipa mencatit nama kawasan itu)) Sekali lagi kami menjadi tetamu istimewa .Kami Di hidangkan nasi minyak arab dan  daging goreng .Menjilatjari sekali,lagi lah kami dibuatnya !


                                       Pemandangan diluar rumah Mak Ngah Mas
         Kami bertukar-tukar cenderahati dan dihantar pulang ke hotel menjelang waktu zohor..

       Kami telah menjadi tetamu Allah,dan juga tetamu orang-orang yang dikurniakan rahmatnya. Syukur  Alhamdullillah !

Tuesday, January 26, 2010

Di tepi tangga mengadap Kaabah.

Hari ke-2 di Makkah.

13hb.Nobember (Jumaat). . Pada jam 4.00 pagi, kami sendirian ke Masjidi Haram untuk solat subuh dan kembali ke hotel pada jam 7.15 pagi. 


                                     Menunggu waktu untuk Solat Jumaat

Pengalaman pertama  (tanpa rasa malu) kami ternyata tersalah jalan lantaran kami hanya  melangkah ke hadapan dan patuh dengan ungkapn "Jangan pandang belakang" Akibatnya kami tiba di hotel  Al Jandariah dimana terletaknya ibu pejabat LUTH..Kami dilayan petugas dengan mesra dan memberitahu  yang kami akan dihantar ke Maktab 79 bersama beberapa orang lagi jamaah yang senasib dengan kami..

Ingatan kami akan dibawa dengan kereta atau van,rupa-rupanya  mengikuti petugas berjalan kaki menuruni bukit.Di persimpangan kami diarah membelok ke kanan,mendaki bukit ke arah Maktab 79 ..Aduh...bukannya jauh,tapi agak bersebelahan  iaitu dalam jarak kira-kira 200 meter sahaja !


                                      Duduk di tepi tangga,berhimpit-himpitan


    Pada jam 9.00 pagi (berdasarkan maklumat dari rakan blogger,En Manzili yang bertugas di Al Safwah Hotel) aku terus ke Masjidi Haram awal-awal lagi untuk Solat Jumaat   kerana bimbang tidak dapat memasuki masjid dan berhadapan dengan kaabah..Ternyata Ia hampir penuh sesak.Aku terus mencelah-celah dan akhirnya sampai di tepi tangga. Di situlah aku mampu duduk.

Selesai solat sunat aku terus berdoa dan membaca Al-quraan. Selama lebih dari dua jam aku terpaksa menahan asakan dan himpitan berbagai jenis pengunjung,lelaki dan perempuan.Ada yang menolak kepalaku  dan ada yang melangkah bahuku untuk kehadapan. Penawarnya satu sahaja iaitu "SABAR" dan mengingati Allah yang Maha Besar  dan Maha Mengetahui .                                         Suasana sebelum bermulanya Solat Jumaat


                                               Sesudah selesainya Solat Jumaat


                                          Pemandangan di luar Masjidi Haram
 
   Aku ikut melakukan Solat Jumaat,(maaf,aku tidak hendak komplain) dalam keadaan  yang tidak selesa ,terpaksa berhimpit dan dicelah-celah jamaah lelaki dan juga perempuan..Realitinya  keadaan jauh berbeza dengan solat  di kampung sendiri.Apapun aku bersyukur dapat pertama kalinya duduk menghadapi kaabah. Mata seringkali digenangi air mengigati sesudah umur ku lebih separuh abad ini, aku diterima manjadi tetamuNya, duduk bersimpuh tidak jauh dari Kaabah,di belakang Makam Ibrahim..Alhamdullillah !
                                 

                                            Solat di dataran Masjidi Haram

   Malam itu kami sedikit terlewat ,dan terpaksa buat pertama kalinya solat maghrib dan Isya di dataran (kawasan lapang di luar masjid) berhadapan dengan kawasan Sai' (empat tingkat semuanya) Suasana terasa sejuk dan tenteram.


                                             ....sejuk dan tenteram

Monday, January 25, 2010

Minggu pertama di Tanah Suci  Selama 40 hari aku menjadi tetamu Allah,dan di sepanjang waktu aku berada di Makkah dan Medinah,selama itulah pula aku kumpulkan segala kenangan serta pengalaman untuk di turunkan di sini.Ia adalah kenangan sepanjang hayat  (whole life memory) dan diharap ianya dapat dikongsi bersama. ( Ini sebenarnya agak terlewat,tetapi aku percaya  dengan kata-kata "Its better late than never".

Minggu pertama.
                                                                                                                                                                             10hb.Nobember,2009 (Selasa) :Pada pagi Isnin,9hb Nobember aku  disahkan terpilih untuk menunaikan haji .Keesokan harinya, aku dan isteriku terus berangkat ke Kuala Lumpur.Barang dan pakaian yang diperlukan dikemaskini di rumah anak kami di Lestari Pucong'
                                    
       

                                       Di Kelana Jaya diiringi sanak saudara           Bersama anak lelaki dan menantu  sebelum bertolak ke KLIA

!!hb,Nobember2009:(Rabu):Kami melapurkan diri di Kelana Jaya pada jam 9.30 malam.Setelah mendaftar masuk,kami berlepas dengan bas (10 buah bas semuanya) ke KLIA pada pulkul 11.00 malam.Kami berlepas ke Jeddah  dengan Saudi Airlines tepat pada jam 1.05 pagi dan tiba di lapangan  terbang Jeddah pada jam 630 pagi Khamis dan kemudian bertolak ke Makkah dengan bas pada Jam 10.05 pagi dan  akhirnya memasuki kota Makkah pada jam 12.15 tengahari.                

                    Dalam pesawat Saudi Airlines                                                                   

                                      Bersama salah seorang petugas LTH

                                Menunggu giliran untuk menaiki bas


                                  Dalam perjalanan menuju ke Kota Makkah


 Tepat jam 12.40,kami tiba dan"check in " di hotel penginapan Maktab 79,di Hotel Dar Al Jandariah.(800 meter dari Masjidi Haram) Aku diberi bilik 507 ditingkat lima berkongsi dengan empat  orang para jemaah lain.Isteriku berada di bilik 506 bersebelahan.

12hb.Nobembeer,2009:(Rabu)  Kami solat Maghrib dan Isya di surau Maktab 79,Hotel Dar Al Jandariah dan kemudian mendengar taklimat dari pihak Tabung Haji tentang  program kunjungan pertama secara beramai-ramai ke Mesjidi Haram untuk melakukan tawaf dan Sa'i.Pada jam 9.40 kami semua dipandu ke Mesjidi Haram oleh petugas-petugas Tabung Haji.Aku dan isteri menyempurnakan tawaf dan Sa'i  sehingga selesai jam 12.00 tengahmalam.
                                      Kaabah yang dimuliakan

Alhamdullillah,syukur kepada Allah atas kurniaan nikmatnya pertama kali kami benar-benar sujud dihadapan Kaabah .Aku tidak dapat menahan airmata yang  mengalir keluar ketika berdoa. Sayu bercampur gembira.

Allahhuakbar !