Followers

Saturday, June 25, 2011

Ketika itu........

Wajah seorang guru
                                                                      
   Pada tahun1960, ketika   itu aku  berada di "Form One" .Aku baru tiga tahun berpindah dari Sekolah Melayu ke sekolah Inggeris(suwasta) di Kota Bharu.Pelajar lelaki  berseluar pendek kelabu dengan baju kemeja putih manakala pelajar perempuan memakai skirt berwarna merah gelap (maroon).Suasana sungguh menarik sekali ketika kami berada dalam perhimpunan di awal pagi minggu.
 
   Di  antara guru  kami, Cikgu Nik lah (nama singkatnya) yang paling popular.Ini bukanlah kerana kejelitaannya  sahaja, tetapi ketegasan,kelembutan dan yang paling menarik kegigihannya mengajar subjek Bahasa  Inggeris.Kami benar- benar terhutang budi,kerana dalam hanya beberapa bulan kami dapat menguasai asas bahasa inggeris.Pada dua tahun pertamanya  aku mengikuti Kelas Special Malay I dan II.Ketika itu buku tek bahasa Inggeris berjudul "Look and Read" dan "Who Am I ". 

   Cikgu Nik adalah seaorang pendidik dan seorang guru.Dia bagaikan seorang ibu yang amat menyayangi  anak-anak dan mengenali setiap watak anak didiknya dengan baik.Dalam usianya yang begitu muda dia berjaya menjiwai tugasnya dan menjadi sumber inspirasi kepada kami semua.

   Pada tahun 1962,semasa di  Form 2,aku "mencuri"   belajar di kelas tingkatan 3 disebelah petang dan malam. Aku  berjaya mengisi borang untuk menduduki Peperiksaan LCE.Alhamdulillah,diantara 6 rakan yang ikut bersama,aku dan seorang lagi rakan lulus .  Pada tahun berikutnya aku melompat ke Form 4 dan pada tahun 1964 menduduki peperiksaan MCE/SC (Malaysian Certicicte of Education / Senior Cambaridge_)_.Aku berjaya mendapat Second Grade.

    Guru Besar  mempelawa aku untuk mengajar.Aku menerima pelawaannya dan mulai 1965 aku sudah bergelar seorang guru.Aku ditugaskan untuk mengajar history,sains dan Bahasa Malaysia di Standard 6,form 1 dan form 2 disebelah petang.Gaji permulaan Rm 180.00 sebulan.Lulusan  Institut Bahasa (LI) bermula dengan Rm210. Yang penting bagi aku ialah menimba pengalaman dan menjadi manusia dewasa.

   Ketika itu Cikgu Nik masih mengajar di kelas bawahan.Bagaikan mimpi ,kami menjadi rakan sekerja dan beliau terus juga memberikan aku tunjuk ajar yang amat berharga.

   Hari ini pada setiap pagi Jumaat ,ketika mengikuti kuiah agama di Medan Ilmu,aku seringkali melihat Cikgu Nik berjalan dicelah-celah barisan orang ramai  ,memilih tempat  duduk dan  melambai seraya senyum apabila sahaja ia   nampak aku bersama isteri.

   Aku  percaya, seorang guru  sejati akan terus menimba ilmu dan meralisasikan kata-kata "Belajar sepanjang hayat".dan Cikgu Nik adalah salah seorang  guru seperti itu.DIa telah mendidik aku mengikuti jejak langkahnya. Aku melihat,ramai pesara guru yang  sebaya dengannya, banyak melancong dari satu negara ke satu negara yang lain.Itulah pengakhiran hidup yang mereka pilih.

   Cikgu Nik lebih fokus kepada pengisian hidup bertaqwa dan menuntut keredaaan Allah. Itulah amalan saki baki hidupnya kini.

    Dialah seorang cikgu,seorang pendidik dan seorang penuntut yang istiqamah dengan   amalannya.

    Aku bersyukur kerana ditemukan Allah dengan seorang guru sepertinya.

   Beberapa tahun kemudian aku di tugaskan untuk mengajar di tingkatan 5 dan 6.Ia amat mencabar  aku memikuil tanggungjawab sebagai guru disiplin.