Followers

Sunday, July 11, 2010

Perjalanan yang menyedihkan


                                                              
                                                      Ganbar Hiasan              
  Selalunya aku dan isteri akan ke Kuala Lumpur bila terpanggil.Ada sahaja permintaan dari anak-anak untuk kami ke rumah mereka bila ada  perkara yang  mustahak. Kami bertukar-tukar mood perjalanan,dari menaiki  bas ke keretapi dan sekali sekala ( pilihan terakhir) dengan kapal terbang.

  Minggu lepas ,di awal Julai dan di akhir bulan Rejab,kami ke Kl lagi.Kami menaiki bas ekspress "Double Decker" .Bas yang sepatutnya bertolak pada jam 9.00 malam  tiba lewat di platform dan perjalanan dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur hanya  bemula pada jan 9.40 malam. Keadaan begini sudah biasa benar kami alami.

  Kata  orang jauh perjalanan luas pengalaman.Tetapi pengalaman kali ini menjadikan kami sedih kerana pada bulan Rejab (Bulan sembahyang bagi Kelantan) keadaan yang terpapar depan mata sungguh memalu dan memilukan.

  Sebaik sahaja bas berhenti di separuh perjalanan.iaitu di Merapoh,ada  para penumpang  yang turun untuk membeli makanan dan minuman,ke bilik tandas dan ke surau untuk bersolat.Ramai yang tidak berganjak dan  terus lena dalam kesejukan awal pagi.

   Anehnya , ramai yang mengunjungi tandas bagi melepaskan hajat selepas membayar wang sebanyak 30 sen seorang  tetapi tidak ramai (boleh dihitung dengan jari) pula bilangan yang  masuk kesurau untuk bersolat. Kami yakin  ramai yang menaiki  bas tidak sempat menunaikan Solat Isya dirumah .

  Semua orang tahu solat adalah tiang agama.Dalam solat kita menemui Allah,persis  sujud dihadapan Kaabah,berdoa.berpuasa dan seolah membayar zakat (memperuntukkan sebahagian waktu dalam kehidupan seharian untuk bersolat demi kerana Allah).

  Yang menyedihkan ialah hanya beberapa kerat penumpang Melayu yang beragama Islam menunaikan tanggungjawab untuk bersolat.

  Lebih memilukan ruang atau bilik-bilik solat yang disediakan (di kebanyakan  tempat di Merapoh) tidak bersih,beselerak dengan  hamparan yang hapak dan tempat mengambil wuduk yang kurang menyenangkan. Jauh bezanya dengan keadaan  bas-bas moden dua tingkat . Ruang solat yang disediakan di Ikea atau di Curve  di Damansasra  atau di R & R dan stesyen minyak Petronas di Gua Musang  jelas lebih bersih dan mententeramkan.

  Walau apapun keadaan, sebenarnya tidak ada alasan mengapa solat tidak boleh didirikan Yang sebenarnya, ramai yang malas tidak sabar dan tiada taqwa walaupun masa rehat yang diperuntukkan cukup selesa .  

   Paling menyedihkan,apabila perjalanan tergendala atau lewat sampai pada masa sebenarnya,penumpang tidak diberi peluang turun untuk menunaikan solat subuh misalnya di Gombak,di Hentian Putera (untuk ke Kelang,Kajang dan sebagainya)di Telipot atau di Nilam Puri,sebelum tiba di Kota Bharu.Masa 20 hingga 30 minit bukanlah lama sangat dan boleh menganggu perjalanan .

   Kami rasa sudah tiba masanya pihak pengurus bas ekspres mengambil inisiatif   bagi membantu para penumpang mendirikan solat yang diperlukan dalam perjalanan terutama bagi solat Isya dan subuh.Sekurang-kurangnya menentukan masa dan tempat yang sesuai.   

   Kita semua memikul tanggungjawab yang berat untuk mendirikan solat dan tidak seorang pun  yang beragama islam rasa selamat apabila terpaksa meninggalkan solat semasa dalam perjalanan.

   Itulah perjalanan yang  menyedihkan , apabila kita dengan sengaja  tidak mahu bersolat atau dinafikan haknya  !  

2 comments:

  1. ermm...sunggoh sedih...
    bakpo jadi lagu tuh..sbbnya demo loni...ambik lewa..

    ReplyDelete
  2. Tu la...dunia materialistik...kena ujian macam tsunami , baru nak cari sejadah..

    ReplyDelete