Followers

Saturday, May 15, 2010

Indahnya Madinah

Madinah (12hb Disember,2010 - 21hb Disember 2010 bersamaan 25hb  Zulhijjah 1430-4hb Muharram1431 )

                                 

                       Suasana di luar Masjid Nabawi pada waktu malam                                   
Selama sepuluh  hari kami berada di Madinah,selama itulah pula  kami dapat melihat dan merasai keindahan  Madinah  Munawwarah..

Keindahan  Madinah bukan sahaja dapat dilihat dalam bentuk fizika dan persekitarannya sahaja, malah dalam  berbagai bentuk  dan perspektif yang lain.

Pertama,keindahan suasana semasa melakukan ibadah.Jemaah lelaki dan perempuan  diasingkan.Kami dapat merasai ketenangan dan kekhusyukan.Ruang masjid yang luas dan dihiasi indah amat mengkagumkan.
                                                 
                             Bersolat di saf pertama di bahagiam bumbung masjid                                                                                                       
Kedua, sesiapa sahaja yang sempat berada dan bersolat di Raudhah dan pesekitaranya akan  terasa sungguh teruja dan tersentuh. Terasa betapa besarnya rahmat dari Allah dan betapa kasihnya  kami terhadap Rasulullah.

Ketiga ,ketika melalui makam Rasulullah,airmata tidak dapat digenangi.Terasa damainya jiwa dan halusnya perasaan ketika mengucapkan salam kepada baginda  dan sahabat-sahabat baginda.Terlalu besar jasa baginda terhadap umatnya.
                                                        
             
    Keadaan jemaah ketika keluiar dari masjid                                   

Keindahan ruang-ruang Masjid Nabawi,tiang-tiangnya yang berukir  dan bersalut warna keemasan,lampu-lampu dan silingnya yang begitu manarik menambahkan rasa keimanan dan kecintaan terhadap Allah,tuhan yang mencipta keindahan. Setiap kali berada di dalam masjid hati menjadi sayu dan hiba  yang selaunya pula bercampur harap semoga Allah menerima taubat dan mengampuni segala  dosa.

Wajah-wajah para pengunjung masjid yang mencerminkan keimanan dan ketakwaan menambat dan menghiburkan hati.Damainya kami ketika itu.
                                                     
                                                                    
Suasana di bumbung masjid yang luas dan tenang memukau hati para jemaah.Terasa dekatnya Allah ketika  sujud disitu..
                                                      
                    Di luar   Masjid Nabawi           

                    
Persekitaran Masjid Nabawi yang  bersih dan indah,disertai dengan tiang-tiang yang berukir warna keemasan dan payung-payung gergasi yang boleh menguncup dan mengembang menambahkan lagi rasa kehebatan  dan keindahan Masjid Nabawi Lebih-lebih lagi di waktu malam.
                                              
                                                
                                                              
                               
Kota Madinah bersih dan Aman.Terasa betapa tenang  dan nyaman setelah kembali ke bilik penginapan berhampiran masjid.Tidak terasa resah kerana hanya  dalam beberapa langkah sahaja kami boleh berada semula di dalam Masjid.
                                                                  
Kehidupan dan rutin harian  hanya berkisar kepada menunaikan solat di Masjid Nabawi. Selesai mangambil makanan,mandi dan  bersalin pakaian,kami bergegas ke  masjid.Begitu lah seterusnya hari demi hari selama sembilan hari.Alangkah indah nya kehidupan begini kalau ianya terus berkekalan bila kami kembali ke tanah air nanti...Insyallah!i
                                          
                                                                                               
      Tiang-tiang besar yang berukir indah                                                                                                                                                                
Kemuncak keindahan di Madinah ialah apabila dapat sujud di Raudhah  (walaupuan dalam keadan yang bersush payah kerana terlalu ramai pengunjung disetiap masa), kemudian  solat di pentas tahajud  dan seterusnya berada di saf pertama masjid Nabawi,berzikir dan berdoa selalunya dengan tangisan dan curahan airmata.(walaupun ada ketikanya terganggu oleh esakan dan tangisan  jemaah dari India).Terasa benar  diri berada dekat dengan Rasulullah.!
                                                                      
                                     Ruamg yang luas di bahagian bumbung masjid                                            
Tidak hairanlah kenapa  setelah kembali dari Tanah Suci,dan selama seminggu itu aku bermimpi ( pada setiap malam) seringkalai berada di Masjid Nabawi,. Allah sahaja yang amat mengetahuinya. Rinduku pada Makkah dan Madinah terus menguasai  diri.

Semoga Allah mengizinkan aku menjadi tetamunya lagi  dan berpeluang menghadirkan diri di hadapan Kaabah  dan seterusnya dapat sujud di Raudhah lagi. Insyaalah!

Itulah kemuncak keindahan dalam hidup.

Kami berangkat pulang ke tanahair pada hari Isnin jam 7.00 pagi  pada 21hb.Disember 2010 besamaan  4hb Muharram 1431 dan selamat  tiba ati KLIA pada jam 8.30 malam,22hb Disember 2010.
                                Di lapangan terbang Madinah                                     
Kesemua  perjalanan dan pengalaman kami telah menjadi kenangan sepanjang hayat..Semoga Allah terus memberkati kami dan menganugrahkan kami Haji Mabrur. Insyallah !
          
                                                      Di KLIA
 

          Terima kasih diucapakan kepada semua pembaca yang melayari perjalanan "Kenangan Sepanjang hayat" ini,semoga kita semua diberkati  Allah.

No comments:

Post a Comment